keskiviikko 1. elokuuta 2018

Miten ostaa vaatteita eettisesti?

Parissa edellisessä postauksessani olen puhunut  omasta suhteestani vaatteisiin. Vaateteollisuus on yksi saastuttavimmista teollisuuden aloista ja monet yritykset, kuten H&M, Zara, Mango, Forever21, Zaful, Boohoo, SheInside sekä vastaavat teettävät tuotteensa tehtaissa, joissa työntekijät kärsivät vaarallisista työolosuhteista ja saavat osakseen epäinhimillistä kohtelua ja palkkaa.Miten siis tehdä eettisiä valintoja?

Olen kasannut alle muutaman vinkin.
1. Kieltäydy

Opettele olemaan ostamatta vain ostamisen ilosta. Moni on koukussa ostamiseen ja sen aiheuttamaan hetkelliseen hyvän olon tunteeseen. Myönnän syyllistyneeni tähän itsekin. Parin käyttökerran jälkeen sama hetken mielijohteesta ostettu tuote ei välttämättä enää kuitenkaan tuokaan tyytyväisyyttä, vaan pikemminkin epätyytyväisyyttä. Monelle tuttu ongelma on pursuileva vaatekaappi, josta ei kuitenkaan löydä päälle pantavaa.

Hyvän mielen vaatekaapista löytyy helposti ajattomat ja aina yhtä tyydyttävät vaatteet, ja se ei ole täynnä ylimääräistä.

Älä siis osta mitään, jota et tule käyttämään paljon ja vielä monen vuoden päästä. Osta tarpeeseen, eikä haluun. Opi tuntemaan itsesi, mielijohteesi ja oikea pysyvämpi tyylisi. Älä osta vaatekappaleita, jos sinulla löytyy kaapista jo vastaava. Järjestele vaatekaappisi niin, että tiedät mitä kaikkea sieltä löytyy.

Odota aina vähintään muutama päivä, ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä.

Tänä aikana saatatkin jo muuttaa mielesi.

Kun ostamme vähemmän, meillä on myös helpommin varaa panostaa laadukkaisiin ostoksiin.

2. Osta käytettyä

Maailma on jo pullollaan vanhoja tuotteita. Osta siis aina kun mahdollista käytettyä. Kirpputoreilla kiertäminen saattaa vaatia pitkäjänteisyyttä, mutta se on sitä palkitsevampaa kun löytää haluamansa eettisellä ja kestävällä tavalla.

Netistä löytyy myös kirpputoreja, vintage-liikkeitä ja lukuisia applikaatioita, joiden avulla ihmiset myyvät vaatteitaan. Facebookin kirppiksiä selatessani olen huomannut miten paljon ihmiset myyvät tuotteita, joita eivät ole kertaakaan käyttäneet. Tämä kertoo siitä, miten liian helppoa on nykyään ostaa törkyhalpoja kertakäyttövaatteita. Esimerkiksi Depop on palvelu, josta olen löytänyt tällä hetkelläkin kaupoissa olevia tuotteita.

Käytettynä ostaessa et tue epäeettisiä firmoja.

3. Tue eettistä tuotantoa

Ota selvää missä brändit tuottavat vaatteensa, ja millaisia materiaaleja ne käyttävät. Esimerkiksi hamppu ja kiertokuidut ovat ekologisimpia materiaaleja. Puuvillaa halutessasi valitse luomupuuvilla.

Jos firma ei suoraan ilmoita olevansa eettinen, se todennäköisesti ei ole. Voit lähettää firmoille sähköpostia ja kysyä lisää informaatiota. Valitse firma, joka haluaa olla läpinäkyvä tuotantotavoistaan ja ilmoittaa selkeästi millaisia arvoja tämä kannattaa.

Vastuu eettisyydestä on tietysti yrityksillä, mutta meidän tulee kulutusvalinnoillamme myös vaatia reilua palkkaa työntekijöille ja osoittaa, että tuemme ympäristöystävällisiä valintoja.

Monet firmat, kuten H&M harrastavat viherpesua. Heille voi palauttaa tuotteita, joitten materiaaleista kuitenkin vain murto-osa oikeasti päätyy uusiokäyttöön. Valtavat määrät pikamuotibrändien tuotteista joutuu kaatopaikalle.

Myöskin kyseiset firmat myyvät T-paitoja feministisillä sloganeilla, ja todellisuudessa riistävät naisia, jotka ompelevat tuotteet.

Kyseenalaista siis aina yritysten motiivit ja anna pennosesi mielummin niille, jotka ne ansaitsevat.

4 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä. Harmi kun ainakin vielä tänä päivänä vaatteen ja sen raaka-aineiden tuotannon selvittäminen on aikamoista salapoliisityötä. Mulla tulee kyllä ostettua pikamuotia, mutta harkiten. Esim. Zarasta en oo ostanut vuosiin mitään, koska jo muutaman minuutin silmäilyllä rekeistä löytyy niin paljon jo valmiiksi rikkinäistä tavaraa ja se ärsyttää.

  Olisi kiva joskus lukea postausta sun tän hetken lempivaatteista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tärkeintä on harkita!

   Ja kiva idea, kiitoksia :) Voin tehdä sellaisen jossain vaiheessa!

   Poista
 2. Mahtava postaus, ajattelispa moni ihminen mistä se ruoka tai vaatteet tulee oikeasti. Onneks ite tulee ostettua pääasiassa kirppareilta ^_^

  VastaaPoista