maanantai 18. kesäkuuta 2018

Onko muodilla merkitystä?
Pukeutuminen on aina ollut minulle tärkeä tapa ilmaista itseäni. Ujona ihmisenä itseni stailaaminen antoi minulle uudenlaisen äänen varhaisteininä, jolloin päätin luoda itsestäni jotain uutta ja erilaista vaatteiden avulla. Ehkä se oli jonkinlainen reaktio koulukiusaamiseen, vaikka toisaalta olen myös luonnostani aina ollut kiinnostunut kaikenlaisesta visuaalisesta. Päädyin lopulta myös opiskelemaan kuvataidelukion jälkeen ensin vaateompelijaksi ja sitten muotoilijaksi.

Viime vuosina olen herännyt muotimaailman epäeettisyyteen ja tutustunut minimalismiin ja henkisyyteen. Aloin hetkeksi kyseenalaistaa rakasta harrastustani ja opiskelemaani vaatealaa. Maailma tuhoutuu ympärillämme ja kulttuuri ja tyyli ovat oikeastaan vain illuusio. Mitä merkitystä niillä siis on? Jouduin etsimään vastauksia asioille, joita en ennen ollut osannut kyseenalaistaa.

Kulttuurimme on alkanut pyöriä liikaa ulkoisten asioiden ja tavaroiden ympärillä. Itsekin olen ollut joskus kuluttamisen lumoissa ja hakenut tavaroista ja vaatteista jotain, mitä minun olisi pitänyt etsiä itsestäni. Ulkoisten halujen täyttäminen ei lopulta itsessään tuo onnea.

Silti on fakta, että ulkoiset asiat vaikuttavat viihtyvyyteemme. Ympäristöllä on suora yhteys myös henkiseen hyvinvointiimme. Tämän takia muotoilulla on mielestäni suuri merkitys.

Huomaan, että nyt kun olen pikkuhiljaa luopunut ylimääräisistä asioista ja järjestänyt kotini, on mielenikin selkeämpi. Elämän yksinkertaistaminen lisää hyvinvointia valtavasti. Myös jäljelle jäävistä tarkoin valituista esineistä tulee tällöin merkityksellisempiä ja niistä on aikaa ja tilaa nauttia.

Jutun kuvat ovat ensimmäisestä muotinäytöksestäni vuodelta 2017. Vaatteet ovat minun suunnittelemiani ja valmistamiani ja malleihin heijastettu videokuva on Martin Jägerin käsialaa.


Minun puolestani miehet voisivat pukeutua hameisiin ja naiset kulkea ilman paitaa. Pukeutumissäännöt ovat keksittyjä ja niitä on hyvä osata kyseenalaistaa. Minusta on hienoa nähdä erilaisia ihmisiä ja tyylejä. Pukeutumisessa tulisi olla täysi vapaus, kuitenkin vastuuta unohtamatta. Omaa tyyliä ei voi rakentaa ympäristön ja toisten ihmisten kustannuksella.

Pikamuoti on yksi suurimpia ilmastonmuutoksen aiheuttajia ja ympäristön tuhoajia, ja rikkoo usein ihmisoikeuksia. Markkinoille tuputetaan jatkuvasti uusia tuotteita, ja vaatteita joutuu kaatopaikalle valtavia määriä. Puuvillapelloilla työskentelevät ihmiset sairastuvat viljelyssä käytettyjen myrkyllisten kemikaalien vuoksi ja ompelijat tekevät töitä vaarallisissa oloissa naurettavan pienellä palkalla. Suuret yritykset rikastuvat riistäen työntekijöitään.

Meidän tulisi ostaa paljon vähemmän, ja vaalia vanhaa. Huonolaatuisten rättivaatteiden kierrätys ei riitä, vaan uusia vaatteita tulisi tuottaa vähemmän ja panostaa vaatteiden ekologisuuteen ja kestävään laatuun. Tavaroitten elinikä tulisi olla mahdollisimman pitkä. Pikamuodin käsite ja jatkuvasti vaihtuvat sesongit on aika haudata ja ihmisten löytää oma pysyvämpi tyylinsä.Tavarat ja vaatteet voivat tuoda mielihyvää, itsevarmuutta ja helpottaa monella tapaa elämää. Niillä voi ilmaista omaa luovuuttaan. Kunhan ei nosta tavaroita muitten tärkeämpien asioitten yläpuolelle, niistä on mielestäni oikeus nauttia. Muodin ei tarvitse olla pinnallista, ja sitä voidaan tehdä myös eettisellä ja ekologisella tavalla. Suunnittelu ja käsityö ovat taidetta, joka voi herättää tunteita ja ajatuksia. Tärkeätä olisi löytää kunnioitus tavaroita ja niiden tekijöitä kohtaan.

Minusta on merkityksellistä luoda itse käsilläni asioita. Toisena opiskeluvuotenani Hämeen ammattikorkeakoulussa toteutin ystäväni, elokuvataiteilija, Martin Jägerin kanssa muotiperformanssin nimeltä Pinnalla. Helsingin Kalliossa Kolo-kahvilassa järjestetyssä esityksessä Martinin luomaa liikkuvaa kuvaa heijastettiin projektorilla malleihin, joilla oli päällään minun tekemiäni asuja.

Työskentelen intuitiivisesti ja materiaalilähtöisesti. Käytän töissäni kierrätettyjä materiaaleja ja pyrin antamaan vanhoille asioille uudenlaisen elämän.Olen tullut lopputulokseen, että asioilla on juuri sen verran merkitystä, kuin me itse niille annamme. Pukeutuminen on aina tullut minulta luonnostaan ja nyt olen löytänyt sille myös uudenlaista syvyyttä. Sillä on voima muuttaa olotilaani täysin. Kun kasaan ylleni voima-asun, voin tuntea helpommin yhteyttä sisäiseen voimaani. Vaatteiden avulla voi tuntea myös yhteyttä muihin samanhenkisiin ihmisiin tai omaan kulttuuriin ja perinteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti