perjantai 19. helmikuuta 2016

Vähentämisen vuosi

Olen yläasteikäisestä pitäen ostanut paljon kirpputoreilta. Niissä voin kierrellä hyvällä omatunnolla, ketjuliikkeissä alkaa aina ahdistamaan. Muutama vuosi sitten löysin kuitenkin nettishoppailun petollisen maailman. On niin helppoa tilata netistä parilla klikkauksella, miettimättä asiaa tarpeeksi. Olen kokenut huonoa omatuntoa uuden ostamisesta, mutta keksinyt itselleni tekosyitä. Nyt haluan taas elää omien arvojeni mukaisesti. En sano ettei mitään uutta voisi koskaan ostaa, mutta sen kanssa on oltava järkevä ja kohtuullinen. Tarkoituksenani oli harjoitella tätä kohtuullisuutta tarttumalla Siivouspäivän haasteeseen Vuosi ilman uusia vaatteita. Taisin kuitenkin mokata ja olen jo parissa kuukaudessa ostanut kolme uutta vaatetta, joka haasteessa oli vuoden aikaisena rajoituksena.. Hupsista! Puolustuksenani koen, että kyseiset vaatteet tulivat tarpeeseen ja olin ensin yrittänyt etsiä vastaavia käytettyinä. 

Vielä ei ole kuitenkaan myöhäistä aloittaa uutta yritystä! Ei ole helppoa lopettaa kuluttamista, mutta yrittäminen on tärkeintä. Hienoa on että haaste mielessä olen välttynyt jo usealta houkutukselta, kun olen ollut lähellä lipsahtaa. Hyvänä keinona olen havainnut, että annan ajatuksen uudesta ostoksesta muhia pari päivää, enkä toimi hetken mielijohteesta. Yön yli nukkumisen jälkeen tuote ei välttämättä tunnukaan niin tarpeelliselta. Kaikkea hienoa ei tarvitse itse omistaa.

Kuvista kiitokset Sallalle ja Saralle!

Tärkeimpänä koen kuluttaessa, että todella miettii ja harkitsee ennen ostopäätöksiään, ja ostaa vain sellaista joka todella tulee käyttöön. Panostan itse nykyään enemmän yksinkertaisiin vaatteisiin, joita on helppo yhdistellä kaiken kanssa, kuten ylläolevat harmaa toppi (kirpparilöytö) ja hame.


Nyt olen sitten ollut hieman hurahtanut nettikirppisten maailmaan, joka on sentään paljon parempi vaihtoehto kuin uutena ostaminen. Facebookista löytyy eri tyyleille ja tavaroille suuntautuneita kirppisryhmiä, joista olen tehnyt hyviä löytöjä, osan hiuksistanikin löysin sieltä viidellä eurolla! Samalla kauhistelen miten suuria määriä ihmiset myyvät täysin käyttämätöntä tai kerran tai pari käytettyä vaatetta! Siitä huomaa miten huolimattomasti nykyään vaatteita ostellaan. Käytettynäkin ostaessa täytyy pitää samat kriteerit mielessä kuin uutena. Tarvitsenko tätä todella? Löytyykö kaapistani jo jotain vastaavaa? On hyvä oppia tekemään kompromisseja.


We started this on käytettyjä merkki- ja vintagevaatetta myyvä liike. Löysin sieltä tämän ihanan vintagehameen, joka on tehty nahkapaloista. Käytettynä löytää todella laadukasta vaatetta ja tavaraa! Maailma hukkuu jo nyt tavaroihin.Joitain juttuja on mielestäni ihan oikeutettua ostaa uutena, esim kenkiä. Kengissä on kuitenkin tärkeää, että ne muotoutuvat oman jalan mukaan. Itse olen kantapään kautta oppinut etten hanki epämukavia kenkiä (korkokenkiä), joita en kuitenkaan tule käyttämään. Ostan nykyään kengät vain tarpeeseen. Uutena ostaessa on tärkeää panostaa laatuun! Esim Dr. Martensenilla on kenkiä, joilla on elinikäinen takuu. Kuvitelkaa myös sukat, jotka kerran ostettuasi kestävät loppuelämäsi. Sellaisiakin löytyy! tästä osoitteesta.

Nahkaliivi kirppikseltä

Yksinkertaiset vaatteet kestävät paremmin aikaa myös tyylillisesti. Asusteilla voi muuttaa tyylin suuntaan kuin toiseen ja tehdä yksinkertaisesta asusta koristeellinen ja särmikäs.

8 kommenttia:

 1. Voin allekirjoittaa tästä postauksesta niin monta asiaa! Minullakin on suunnitteilla aiheesta postausta :) Siis faktahan on se, että kuluttamistahan ei voida eikä myöskään haluta kokonaan lopettaa jos halutaan pitää kuitenkin kiinni hyvästä elintasosta. Siispä avainasiana on juuri tuo tiedostava ja harkittu kuluttaminen: mietitään mitä ostetaan, mistä ostetaan, eikä tyydytä sellaiseen "melkein kivaan" joka jää vaatekaappiin roikkumaan käyttämättömänä.

  Tuo vuosi ilman uusia vaatteita -tempaus on todella hyvä juttu, joka varmasti herättää monet miettimään omia kulutustottumuksiaan uudelleen. Minä haastoin itseni olemaan vuoteen ostamatta uusia tuoksuja ja käyttämään sen sijaan vanhoja pois. Täytyy jossain vaiheessa päivittää blogiin, että miten sen uudenvuodenlupauksen kanssa sujuu :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä pointti, kiitos paljon kommentista! :) ilo kuulla että mietit samoja asioita Ja hienoa havaita miten eri asioihin haastetta voi soveltaa, kuten kosmetiikkaan. Itse yritän panostaa myös kosmetiikassa enemmän ja enemmän eettiseen ja luonnonmukaiseen

  VastaaPoista
 3. Vuosi ilman uusia vaatteita kyl onnistuis, onhan nykyään paljon facekirppiksiä ja muitakin :) Itse kun pukeutuu gyaruun ja japanityyleihin niin käytetyt vaatteet ovat oikeastaan ainoakin mahdollisuus. Musta ei ole mitään suurta eroa ostaako käytettynä vai ei, ehket joissain kalliissa merkkijutuissa on se palvelu jne joka siihen hintaan kuuluu, ja siksi ne jutut hankkii uutena. Muuten, ei mitään väliä onko uutta vai vanhaa.

  Oot tosi kauniina muuten noissa kuvissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kirppiksiltä löytää :) Kiitos paljon! <3

   Poista
 4. Ihana postaus! Oletko muuten lukenut kirjaa "kerran kuljin ja kumarsin - 15 kuukautta Aasiassa"? Siinä käsitellään samankaltaista materian tarpeettomuutta kaiken reissaamisen ja sielun hyvinvoinnin ohella. Voin suositella, ja luulen, että voisit pitää siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! <3 Oi, en ole! Kiitos paljon suosituksesta, täytyy tutustua!! :)

   Poista
 5. Hauskaa, että kirjoitit just tästä asiasta nyt, koska itelleni se oli viikko sitten aika ajankohtainen. Nimittäin mun piti ostaa uudet mustat farkut, koska kaikki muut pöksyt oli menneet käytössä rikki. Yritin ensin kans etsiä kirpputoreilta vastaavia ja lopulta päädyin tuskastelemaan Seppälän sovituskoppiin. Ostin sitten sieltä ne pökät, jotka onneksi oli alennuksessa.

  Mutta mun kohdalla toi asioiden (erityisesti vaatteiden ja asusteiden) harkittu ostaminen on tullut pikkuhiljaa ja vahingossa itsestäänselvyydeksi. Muistan kanssa, kun joskus keksin kirppikset ja haalin sieltä kamalasti kaikkiea, mutta nyt oon senkin tavan osannut kuolettaa itestäni. Mulla on sääntönä, että jos joudun hetkenkin miettimään ostopäätöstä, jätän tavaran hyllyyn ja odotan päivän tai pari, ja sit käyn ostamassa sen, jos asia jäi vaivaamaan. Joskus on käynyt niinkin, että joku on kerennyt sen jutun jo ostamaan pois, mutta sitten ajattelen, et se oli sit vaan tarkotettu niin ja en tarvitse sitä tavaraa.

  Ja samaa mieltä oon myös tuosta, että jotkut asiat on vaan parempi ostaa uutena. Muistan, kun alkusyksystä mietin uusien kenkien ostamista ja mulla kesti joku kuukausi päättää, että tilaanko yhdet tohvelit vai en, ja oonko nyt aivan varma, että tartten ne. Ja kyllähän mä tietty tarttin, koska mulla ei ollut talveen sopivia kenkiä olemassa. Tosin sit panostin niihin myös rahallisesti, että ne kestäisi pitkään ja oon ollut tosi tyytyväinen ostopäätökseen. Silti suosin kirpputoreja, ja suurin osa vaatteistani onkin sieltä.

  Iso peukku vielä lopuksi kierrätykselle ja vaatteiden/tavaroiden korjaamiselle. Samalla tulee tuunattuakin vahingossa jostain jotain tosi ihanaa, kun ei raaski heittää pois! Itse tekeminen on monella tavalla rikastuttavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä asenne, että se mikä on tarkoitettu odottaa :) Mullakin on nyt tullut sellaisia fiiliksiä kun olen jättänyt uutena ostamatta jotain hienoa, mutta löytänyt pian käytettynä samanlaista. Itse tykkään kanssa tuunailla ja korjailla, se on tärkeetä ja hienoa! Moni vaate on pelastettavissa uudelleen käyttöön. Kiitos paljon hyvästä kommentista!

   Poista